skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Grenser fra Anfield til Orkla og Chile

23. nov 2018

For den tidligere Liverpoolspilleren Vegard Heggem gjorde en hamstringskade veien til heimgården kort. Denne uka var han på Nordland Nasjonalparksenter, Storjord som gründer og grunneier der lakseelv og grenser hadde fokus.

Heggem var foredragsholder under Velkommen INN! #2018, med tittel «Snubler vi i grensene?». Å skyte inn fem, seks millioner i etableringen av lakse opplevelsesbedriften Aunan Lodge, var for Heggem en dristig satsing. Ikke minst med tanke på den vanskelige kunsten med å få Orkla-elvens grunneiere til å samarbeide. Villaksen er Norges panda og bengalske tiger; den rører noe med vår nasjonalfølelse, men gir samtidig grunneiere et forhold til sine vald som kan være til hinder for bygdenes verdiskapning. For min del ble åpenhet et nøkkelord. Og temaet med grenser for årets Velkommen Inn! #2018 passer meg helt utmerket. Det er i grensene utfordringene ligger. Idyllen kan fort bli til geriljakrig når grensene brytes. Derfor er jeg opptatt av å overføre gode modeller fra et sted til et annet.

Laksefiskingens mysterium

I utgangspunktet forvaltet Vegard Heggem kun 1,2 kilometer av lakseelva Orkla i Nord Trøndelag. Gjennom å være åpen om sin satsing med Aunan Lodge har Heggem i dag leieavtaler med tolv grunneiere. Det gjør at han forvalter 5,5 kilometer med sytten fiskeplasser fordelt på begge sidene av elva.   I sommer hadde jeg besøk fra fjorten forskjellige nasjoner som Japan, Frankrike, Canada og USA. Hvis disse og andre skal komme tilbake, så må de få plass og forutsigbarhet. Derfor er det aldri mer enn tolv fiskere samtidig på den strekninga jeg disponerer. Å fiske laks er en særegen interesse, for som oftest får man jo ikke fisk! Min sterkeste fiskeopplevelse er fra da jeg fikk min første laks som tolvåring. Den mistet jeg; var knust i dagevis og glemmer det aldri.

Treogtyve meter rett ned

En annen aktør som skapte nysgjerrighet og fikk oss til å få et forhold til vår mentale grense, var verdensmester i elvekajakk, Mariann Sæther med sitt foredrag «På KANTEN – av en foss og mange normer». Sæther er fra Otta, og driver nå aktivitetsselskapet RiverNorth AS på Trofors. Men, først og fremst driver hun med kajakk. – Jeg vil prøve å kvalifisere meg til neste OL.   Kajakk er en idrett med stor variasjon. Jeg er opptatt av å utfordre grensene ved å for eksempel padle elvestup. En slik greie var det når jeg sammen med fem menn, padlet mot Tomata falls på Rio Asesca i Mexico. Mannfolka snudde, men jeg satte utfor. Treogtyve meter rett ned. Hvorfor skulle jeg ikke det? Jeg var ekstremt godt forberedt og tenkte; av og til må man bare tørre å krysse en grense.

Med hytte i Andesfjellene

Da Mariann Sæther oppdaget en perle av en hyttetomt langs elven Futaleujo i Catalonia i Chile, opplevde hun at resten av familien ristet på hodet.      Padlingen har tatt meg på en reise fra Sjoa, til elver i Raudvassdalen, Russland, Mexico og nå til Chile og Catalonia midt i Andesfjellene. Jeg kjøpte meg en tomt, lærte meg spansk og fikk bygget meg en hytte. Om to uker er jeg der sammen med min tre år gamle sønn og mann. Dette blir en for form adventturisme hvor man møter natur og mennesker og som Innovasjon Norge oppfordrer til.  En slik opplevelse av å reise og gjøre oppdagelser i vår egen natur og kultur ønsker jeg å satse på videre på med RiverNorth. – Jeg er takknemlig for Grane kommunes rolle som tilrettelegger og brobygger til forvaltningen. De fleste grenser er jo bare menneskeskapte og er aldri absolutte eller endelige.

Aktuell arena

Velkommen inn! #2018 har samlet godt over 60 deltakere sist uke på Storjord – Nordland nasjonalparksenter. – Vi mener at dette er noe av det viktigste vi gjør; å skape en møteplass som dette med dialog, kunnskapsutvikling, samtaler og inspirasjon som fokus, sier daglig leder Nordland nasjonalparksenter Kari Nystad-Rusaanes og sekretariatsleder for Midtre Nordland nasjonalparkstyre Inge S. Ingvaldsen. Til å være mediator, inspirator og utfordrer for oss disse dagene har Pål Knutson Medhus, som avsluttet dagens debatt «Store og små tanker i gode stoler» med følgende kommentar; – Det har skjedd ufattelig mye fra 1998, da jeg som startet som en pioner innenfor opplevelsesfaget, til nå i 2018 – der takhøyden er stor og vi klarer å ha en dialog som gir oss kunnskap og nye vennskap og nettverk. Dette må dere aldri slutte med! Sier han til arrangøren»   

Lokal verdiskapning

Det er samarbeid mellom Nordland nasjonalparksenter og forvaltningen hos Midtre Nordland nasjonalparkstyre som har skapt denne arenaen Velkommen inn! #2018, som er den tredje i rekken av denne type konferanse, der Miljødirektoratet har bidratt på finansieringen. – Ved siden av det faglige prøver vi å lage en opplevelse i seg selv med å være her og vise fram det vi har. Derfor takker vi alle våre samarbeidende leverandører; Storjord hotell som overnattingspartner og snack og kake-leverandør, Saltfjellet hotell Polarsirkelen som overnattingspartner, Saltdal turistsenter med Skogvokterboligen og Klengstua som overnattingspartner og kokkene Håvard og Jim som serverte smakfull utemat på tunet; Saltfjell-rein, Nordneskroa som serverte lokal lammegryte, også det på tunet, med basis fra Stolpen gård. Og ikke minst Graddis fjellstue som bød på båltilberedt møsbrømlefse. – På denne måten får vi både øvd oss på samarbeidende vertskap og vist fram det vi er stolte av.

(Utdrag fra artikkel Saltenposten)

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Sommerens gjesteutstilling

Med verket «Mare incognitum» ønskes du velkommen til Are Andreassens utstilling; «Fish out of Water». Verket er et tresnitt med en bredde på nesten 3 meter og er vel 70 cm høyt.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Mandag – fredag: kun åpent på forespørsel
Lørdag – søndag: 12.00-16.00

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top