skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Et sterkt møte med Saltfjellet gjennom 1000 år

01. mai 2017

Mens sola skinte ute, strømmet det på med store og små, langveisfarende og mer kortreiste publikum til en temakveld til ære for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark som markerer 30 års vern.

Overveldende 100 interesserte fikk et møte med Saltfjellet gjennom 1000 år i går på Nordland nasjonalparksenter. Mens sola skinte ute, strømmet det på med store og små, langveisfarende og mer kortreiste publikum. Fagleder Benny Sætermo, som leder nasjonalparksentrets naturinformasjonsavdeling, lyktes i å satte sammen en temakveld til ære for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Geir Heggmo fra Statens naturoppsyn åpnet med å gi et informativt og inspirerende bilde av hvordan det står til med fjellrevens utvikling på Saltfjellet. Et viktig og hyggelig trekk er at den ser ut til å trives og at ynglingen er svært positiv. – Nå skal man fokusere på å blande Børgefjell og Saltfjellet sine fjellrever for å få større variasjon i arten, sier Heggmo.

Tormod Steen fra Rana museum tok oss over Telegrafruta i et kåseri med bilder som trolig skapte stor lyst til vandring. – Det er ufattelig mange spor etter fordums aktivitet og bosetting langs ruta, som jeg også har fått gleden av å være med på å avdekke, sier Steen. Blant annet de flotte Stallotuftene ved Semska.

Stig Johansen, lokalhistoriker fra Polarbanen, fulgte publikum videre inn i den mørkere, men viktige delen av Saltfjellets historie. Fangeleirene som ble etablert langs jernbanen finner man omtrent hver 9ende kilometer, og tettest over Saltfjellet. – Saltfjellet hotell Polarsirkelen er plassert akkurat der en av de størst dimensjonerte leirene var, dimensjonert for over 1000 fanger, fortalte Johansen.

Friluftsliv i Veidemannens ånd fikk avslutte kvelden ved Dag Kjelsaas, tidligere redaktør i bladet Villmarksliv. – Det å se inn i bålet oppe på fjellet, ja – kanskje for 1000 ende gang, er alltid like sterkt, markerte Kjelsaas i en av sine mange anekdoter over hvilken verdi friluftslivet har for mennesket. – Kanskje spesielt i dag, og det å ha tilgang til et så vakkert og mangfoldig terreng som Saltfjellet er en gave til oss alle.

Nordland nasjonalparksenter takker for et overveldende stort oppmøte, og ønsker velkommen tilbake – allerede fredag 26. mai 2019 der vi åpner dørene under «Bli kjent med oss!»

Følg og lik oss gjerne på Facebook   

Sommerutstillingen er åpnet ved Adde Zetterquist kunstgalleri

En tekstilutstilling i verdensklasse har nå funnet sin plass på veggene i gjestegalleriet ved Adde Zetterquist kunstgalleri. Kunstner Ragnhild Monsen presenterte seg for et begeistret publikum søndag 26. mai 2019, og utstillingen vil henge fram til 25. august 2019.

Ut på tur i Barnas nasjonalpark

Sjunkhatten nasjonalpark kalles også "Barnas nasjonalpark" og er en av få, om kanskje den eneste, nasjonalparken i Norge der barn og unge sin naturopplevelse er en del av verneformålet. Og naturopplevelsene er det mange av, fra fjorden via skogen til de høyeste tindene. I dag gir vi deg et turtips i Barnas helt egne nasjonalpark.