skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Selma skapte god kjemi

21. okt 2018

Når Selma setter i gang sitt fysikk- og kjemishow for store og små er det formidling i verdensklasse. Søndag 21. oktober var hun i sitt ess.

Og da var barna på en arena de kommer til å huske til de blir voksne. Kanskje sådde tv-stjernen Selda Ekiz, med master i fysikk og kjent fra Newton, Barn ingen adgang og Anno også noen frø for fremtidige kjemikere? For at fysikk og kjemi er gøy, levnet responsen fra barna ingen tvil om. Tre fulle saler måtte til for at alle skulle få med seg hennes «Vitenshow». Etter de spektakulære forestillingene ga hun seg god tid til selfies med «alle».

Flytende nitrogen

For det er spennende så det bobler når Selma blander sine vesker og mikser sine cocktails av supervarmt og superkaldt. – Kan dere si eksotermisk? spurte hun barna. Og gjett om de kunne. Hydrogen er et stoff som Selma fortalte er dannet for mange hundre millioner år siden. Det visste neppe det unge publikumet, men Maria Moland, fra Høyarfallmoen på Rognan visste nesten nøyaktig grad på flytende nitrogengass. – 192 grader, sa Maria. Riktig svar var 196, men svaret vitner om en ung jente som var godt forberedt til en eksklusiv skoletime i kjemi.

Geologiens dag og «steingal»

– Nordland Nasjonalparksenter er med sine mange arrangementer året rundt blitt et kulturhus Saltdal kan være stolt av. Det bekrefter gjerne den flittige gjest og aktør; ordfører Rune Berg som på søndag holdt kontroll på svartkjelen ved bålet på tunet.

En annen som var ute på tunet, var unikumet Benny Sætermo. Han hadde fått i oppdrag å varme opp unge og voksne før Selma slapp løs. Det gjorte Benny med et formidlingsshow som gikk inn i både hjerte og hjerne på publikum. Siden det var Geologiens dag som ble feiret var fokuset for Nordland Nasjonalparksenters egen fagleder for natur, Benny Sætermo nettopp stein. Det formidlet «steingale Benny» på mange vis, også ikledd som bjørn.

I sum ble dette en dag som brakte mange førstegangsbesøkende til Nasjonalparksenteret. Regien for dagen var det Camilla Storjord som stod bak. Etter å ha registrert en formidabel interesse for absolutt alle aktivitetene og rekordstort besøk, kunne også hun fornøyd rusle hjem, vel vitende om at vinteren hadde trådt tre skritt tilbake. For på søndag var det høst og sol på Nordland Nasjonalparksenter på Storjord.

        Det er umåtelig viktig for oss på Nordland nasjonalparksenter å skape gode opplevelser med naturen som «grunnstoff», sier daglig leder Kari Nystad-Rusaanes. – Denne gang ble det konkret lek med grunnstoffer der kunnskap, grubling fasinasjon til sammen skapte en flott dag. Geologi er både tøft, vakkert og lærerikt, med et oppmøte Nasjonalparksenteret knapt har sett maken til! 

(Utdrag fra artikkel Saltenposten)

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top