skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Et sterkt møte med Saltfjellet gjennom 1000 år

01. mai 2017

Mens sola skinte ute, strømmet det på med store og små, langveisfarende og mer kortreiste publikum til en temakveld til ære for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark som markerer 30 års vern.

Overveldende 100 interesserte fikk et møte med Saltfjellet gjennom 1000 år i går på Nordland nasjonalparksenter. Mens sola skinte ute, strømmet det på med store og små, langveisfarende og mer kortreiste publikum. Fagleder Benny Sætermo, som leder nasjonalparksentrets naturinformasjonsavdeling, lyktes i å satte sammen en temakveld til ære for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Geir Heggmo fra Statens naturoppsyn åpnet med å gi et informativt og inspirerende bilde av hvordan det står til med fjellrevens utvikling på Saltfjellet. Et viktig og hyggelig trekk er at den ser ut til å trives og at ynglingen er svært positiv. – Nå skal man fokusere på å blande Børgefjell og Saltfjellet sine fjellrever for å få større variasjon i arten, sier Heggmo.

Tormod Steen fra Rana museum tok oss over Telegrafruta i et kåseri med bilder som trolig skapte stor lyst til vandring. – Det er ufattelig mange spor etter fordums aktivitet og bosetting langs ruta, som jeg også har fått gleden av å være med på å avdekke, sier Steen. Blant annet de flotte Stallotuftene ved Semska.

Stig Johansen, lokalhistoriker fra Polarbanen, fulgte publikum videre inn i den mørkere, men viktige delen av Saltfjellets historie. Fangeleirene som ble etablert langs jernbanen finner man omtrent hver 9ende kilometer, og tettest over Saltfjellet. – Saltfjellet hotell Polarsirkelen er plassert akkurat der en av de størst dimensjonerte leirene var, dimensjonert for over 1000 fanger, fortalte Johansen.

Friluftsliv i Veidemannens ånd fikk avslutte kvelden ved Dag Kjelsaas, tidligere redaktør i bladet Villmarksliv. – Det å se inn i bålet oppe på fjellet, ja – kanskje for 1000 ende gang, er alltid like sterkt, markerte Kjelsaas i en av sine mange anekdoter over hvilken verdi friluftslivet har for mennesket. – Kanskje spesielt i dag, og det å ha tilgang til et så vakkert og mangfoldig terreng som Saltfjellet er en gave til oss alle.

Nordland nasjonalparksenter takker for et overveldende stort oppmøte, og ønsker velkommen tilbake – allerede fredag 26. mai 2019 der vi åpner dørene under «Bli kjent med oss!»

Følg og lik oss gjerne på Facebook   

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Julemarked 2022

Årets julemarked sist søndag var en stor suksess. Med fokus på lokalmat trakk vi besøkende fra både nord og sør. Vi takker alle som stakk innom, både engasjerte lokalmatselgere og de mange som sikret seg smakfulle julegaver!

Samisk språkuke

24.-30. oktober arrangerte vi Samisk språkuke for første gang. Markeringen foregikk over hele skandinavia med ulike arrangement. Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Eva Gun Jensen)
E-post: intendant@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Vi har for tiden vinterstengt, men har åpent rundt arrangementer og på forespørsel.

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top