Hjem Nyheter
Grønlandsstarr i Junkerdal nasjonalpark- tøffere enn mammuten
22. mai 2019
Ta turen opp til vakre Solvågtinden i sommer! På turen opp kan du overvære den vakre orkideen marisko, eller den litt mindre iøynefallende, men like fult sjeldne Grønlandsstarren. Visste du at Grønlandsstarr er tøffere enn mammuten og har satt en stopper for en snart 150 år gammel diskusjon?
Nyere genetiske studier har nemlig vist at Grønlandsstarren har overlevd siste istid i Norge, og er nå det sterkeste beviset for den omstridte overvintringsteorien eller nunatakkteorien. Motsetningen, den såkalte tabu-la-rasa-teorien går ut på at isen gjorde rent bord, og at de plantene og dyrene vi i dag finner i våre fjellstrøk er alle innvandret fra sør og øst etter at isen smeltet. Overvintringsteorien/nunatakkteorien hevder imidlertid muligheten for at noen plante- og dyrearter overlevde den siste istiden i Skandinavia ved å søke tilflukt i lokale isfrie områder. Slike «refugier» kan ha vært fjelltopper eller nunataker som stakk opp av den opp til 3000 meter tykke iskappen(!). Se det for deg, små ensomme grønlandsstarrer vaiende i vinden på toppen av Solvågtinden i 100.000 år, fullstendig omkranset av et hvitt enormt isdekke.
Kanskje stakk det en «søster» opp av iskappen litt lengre nord i nasjonalparken, nemlig den karakteristiske fjelltoppen Nord Saulo? Her har man funnet den sjeldne Fjellvalmuen, som også har bidratt til hodekløe og diskusjoner mellom geologer og botanikere i over 100 år. Også den har blitt hevdet å ha overlevd siste istid, og teorien må kunne sies å være ytterligere styrket med studien av grønlandsstarr i ryggen. Nord Saulo er for øvrig Junkerdal nasjonalparks, Saltdals og Norges høyeste «grensefjell» med sine 1768 meter over havet. Toppen er enklest å nå direkte fra vestsiden, men her er det bratt og det finnes ingen stier opp. Det anbefales å legge inn en overnatting, og ellers krever turen at du både er godt skodd og forberedt. Når du toppen vil du få en opplevelse du sent vil glemme, og kanskje får du se fjellvalmuen i det du sliter deg oppover den bratte fjellsia?
NO EN SA