skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Grønlandsstarr i Junkerdal nasjonalpark- tøffere enn mammuten

22. mai 2019

Ta turen opp til vakre Solvågtinden i sommer! På turen opp kan du overvære den vakre orkideen marisko, eller den litt mindre iøynefallende, men like fult sjeldne Grønlandsstarren. Visste du at Grønlandsstarr er tøffere enn mammuten og har satt en stopper for en snart 150 år gammel diskusjon?

Grønlandsstarr i Junkerdal np Jim Tovås Kristensen
Grønlandsstarr Foto: Jim Tovås Kristensen

Nyere genetiske studier har nemlig vist at Grønlandsstarren har overlevd siste istid i Norge, og er nå det sterkeste beviset for den omstridte overvintringsteorien eller nunatakkteorien. Motsetningen, den såkalte tabu-la-rasa-teorien går ut på at isen gjorde rent bord, og at de plantene og dyrene vi i dag finner i våre fjellstrøk er alle innvandret fra sør og øst etter at isen smeltet. Overvintringsteorien/nunatakkteorien hevder imidlertid muligheten for at noen plante- og dyrearter overlevde den siste istiden i Skandinavia ved å søke tilflukt i lokale isfrie områder. Slike «refugier» kan ha vært fjelltopper eller nunataker som stakk opp av den opp til 3000 meter tykke iskappen(!). Se det for deg, små ensomme grønlandsstarrer vaiende i vinden på toppen av Solvågtinden i 100.000 år, fullstendig omkranset av et hvitt enormt isdekke.

Solvågtind. Foto: Sigrid E. Lium
Solvågtind i Junkerdal nasjonalpark Foto: Sigrid E. Lium

Kanskje stakk det en «søster» opp av iskappen litt lengre nord i nasjonalparken, nemlig den karakteristiske fjelltoppen Nord Saulo? Her har man funnet den sjeldne Fjellvalmuen, som også har bidratt til hodekløe og diskusjoner mellom geologer og botanikere i over 100 år. Også den har blitt hevdet å ha overlevd siste istid, og teorien må kunne sies å være ytterligere styrket med studien av grønlandsstarr i ryggen. Nord Saulo er for øvrig Junkerdal nasjonalparks, Saltdals og Norges høyeste «grensefjell» med sine 1768 meter over havet. Toppen er enklest å nå direkte fra vestsiden, men her er det bratt og det finnes ingen stier opp. Det anbefales å legge inn en overnatting, og ellers krever turen at du både er godt skodd og forberedt. Når du toppen vil du få en opplevelse du sent vil glemme, og kanskje får du se fjellvalmuen i det du sliter deg oppover den bratte fjellsia?

Fjellvalmue Foto: Oskar Pettersen
Fjellvalmue Foto: Oskar Pettersen

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Julemarked 2022

Årets julemarked sist søndag var en stor suksess. Med fokus på lokalmat trakk vi besøkende fra både nord og sør. Vi takker alle som stakk innom, både engasjerte lokalmatselgere og de mange som sikret seg smakfulle julegaver!

Samisk språkuke

24.-30. oktober arrangerte vi Samisk språkuke for første gang. Markeringen foregikk over hele skandinavia med ulike arrangement. Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Eva Gun Jensen)
E-post: intendant@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Vi har for tiden vinterstengt, men har åpent rundt arrangementer og på forespørsel.

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top