skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Grønlandsstarr i Junkerdal nasjonalpark- tøffere enn mammuten

22. mai 2019

Ta turen opp til vakre Solvågtinden i sommer! På turen opp kan du overvære den vakre orkideen marisko, eller den litt mindre iøynefallende, men like fult sjeldne Grønlandsstarren. Visste du at Grønlandsstarr er tøffere enn mammuten og har satt en stopper for en snart 150 år gammel diskusjon?

Grønlandsstarr i Junkerdal np Jim Tovås Kristensen
Grønlandsstarr Foto: Jim Tovås Kristensen

Nyere genetiske studier har nemlig vist at Grønlandsstarren har overlevd siste istid i Norge, og er nå det sterkeste beviset for den omstridte overvintringsteorien eller nunatakkteorien. Motsetningen, den såkalte tabu-la-rasa-teorien går ut på at isen gjorde rent bord, og at de plantene og dyrene vi i dag finner i våre fjellstrøk er alle innvandret fra sør og øst etter at isen smeltet. Overvintringsteorien/nunatakkteorien hevder imidlertid muligheten for at noen plante- og dyrearter overlevde den siste istiden i Skandinavia ved å søke tilflukt i lokale isfrie områder. Slike «refugier» kan ha vært fjelltopper eller nunataker som stakk opp av den opp til 3000 meter tykke iskappen(!). Se det for deg, små ensomme grønlandsstarrer vaiende i vinden på toppen av Solvågtinden i 100.000 år, fullstendig omkranset av et hvitt enormt isdekke.

Solvågtind. Foto: Sigrid E. Lium
Solvågtind i Junkerdal nasjonalpark Foto: Sigrid E. Lium

Kanskje stakk det en «søster» opp av iskappen litt lengre nord i nasjonalparken, nemlig den karakteristiske fjelltoppen Nord Saulo? Her har man funnet den sjeldne Fjellvalmuen, som også har bidratt til hodekløe og diskusjoner mellom geologer og botanikere i over 100 år. Også den har blitt hevdet å ha overlevd siste istid, og teorien må kunne sies å være ytterligere styrket med studien av grønlandsstarr i ryggen. Nord Saulo er for øvrig Junkerdal nasjonalparks, Saltdals og Norges høyeste «grensefjell» med sine 1768 meter over havet. Toppen er enklest å nå direkte fra vestsiden, men her er det bratt og det finnes ingen stier opp. Det anbefales å legge inn en overnatting, og ellers krever turen at du både er godt skodd og forberedt. Når du toppen vil du få en opplevelse du sent vil glemme, og kanskje får du se fjellvalmuen i det du sliter deg oppover den bratte fjellsia?

Fjellvalmue Foto: Oskar Pettersen
Fjellvalmue Foto: Oskar Pettersen

Geologiens dag 2020

Søndag 13. september ble Geologiens dag markert på Nordland nasjonalparksenter. Over 150 mennesker tok turen innom i løpet av dagen for å se spennende geo-utstillinger, prøve seg som steinhuggere og delta på ulike konkurranser.

Flaggermus-safari 2020

Det var en mørk og regnfull aften på Storjord. Mens duften av nystekte flaggermus-boller fylte lokalene på Storjord hotell satt vi spent og ventet. Ville virkelig folk droppe fredagstacoen til fordel for flaggermus-safari sammen med oss?

Følg og lik oss på Facebook!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Daglig leder, Kari Nystad-Rusaanes
Tlf.: +47 415 63 745
E-post: kari@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon)
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant og kunstfaglige henvendelser)
E-post: intendant@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon)
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Åpningstider

Juni – August:
Alle dager: kl. 12:00 – 17:00

September:
Mandag – Åpent på forespørsel
T
irsdag – Søndag kl. 12:00 – 16:00

1. oktober – 15. november:
Mandag – Tirsdag: Åpent på forespørsel
Onsdag – Fredag kl. 12:00 – 15:00
Lørdag – Søndag kl. 12:00 – 16:00

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer. Se kontaktinformasjon ved spørsmål og henvendelser.