skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Ut på tur i Barnas nasjonalpark

23. mai 2019

Sjunkhatten nasjonalpark kalles også «Barnas nasjonalpark» og er en av få, om kanskje den eneste, nasjonalparken i Norge der barn og unge sin naturopplevelse er en del av verneformålet. Og naturopplevelsene er det mange av, fra fjorden via skogen til de høyeste tindene. I dag gir vi deg et turtips i Barnas helt egne nasjonalpark.

Fint på tur for to- og firbeinte barn i Barnas nasjonalpark Foto: Sigrid Elise Lium
Fint på tur for to- og firbeinte barn i Barnas nasjonalpark Foto: Sigrid Elise Lium

Mange har hørt at Sjunkhatten nasjonalpark også kalles «Barnas nasjonalpark».  Nesten 50% av barna i Nordland fylke bor i nærområdet til Sjunkhatten nasjonalpark og det var derfor viktig for mange å gi barna en spesiell posisjon i verneområdet da nasjonalparken ble opprettet i 2010. Så viktig var det at Sjunkhatten er en av få, om kanskje den eneste, nasjonalparken i landet der barn og unges naturopplevelse er en del av verneformålet*. Og naturopplevelser er det mange av i Sjunkhatten nasjonalpark året rundt. Mange barn har nok vært med på skiturer til Erlingbu og innover Fridalen vinterstid og stadig flere unge prøver seg opp til de store toppene. I fjordene kan man fiske, padle kajakk eller lete etter morsomme ting i fjæra og i lavlandet ellers finner man både turstier, gapahuker, spennende kulturminner og masse dyreliv.

Hømmervatn   Foto: Sigrid E. Lium
Hømmervatn Foto: Sigrid E. Lium

Nå på våren våkner naturen til liv og dagens turtips er å gå turen innover Fridalen til gapahuken ved Hømmervatn. På denne turen vil du sikkert møte både spennende småkryp, fine blomster og ulike fugler. Turen er ca 3,5 km en vei og det er fint å ta en lengre pause ved gapahuken. Herfra er veien kort til blant annet klekkeriet i Halsvasselva. Har du med egen ved er det også bålplass ved gapahuken som kan benyttes til å grille matpakken, om man passer på og slukker bålet godt før man drar igjen. Valnesfjord helsesportsenter bruker området i Fridalen mye og har laget en beskrivelse av turen dere kan finne her.

De har også laget en film fra turen.

*Verneformålet forteller oss hvorfor en nasjonalpark er opprettet og hva det er vi ønsker å ta vare på ved å verne naturen som nasjonalpark.

Film fra tur til Hømmervatn

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Bjørnar K. Meisler

Sommeren 2022 hadde vi gleden av å presentere en utstilling med vår egen kunstpedagog Bjørnar K. Meisler. Utstillingen varte fra 12. juni til 28. august.

Den 76. Nordnorske kunstutstilling

Den 76. Nordnorske kunstutstilling – Nordnorsken - er en landsdelsutstilling arrangert av Bodø Kunstforening med kunstnere med tilknytning til landsdelen.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Mandag-tirsdag: stengt
Onsdag: 12-15
Torsdag-fredag: stengt
Lørdag-Søndag: 12-16

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top