skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Anders Sunna – utstillingsåpning

03. februar 2020

I forkant av Samefolkets dag, inviterte Adde Zetterquist kunstgalleri til vernissage av årets første gjesteutstilling, med aktivist og kunstner Anders Sunna.
Anders Sunna (f. 1985), er bosatt i Sverige. Han er oppvokst i en reindriftsfamilie, og jobber politisk i sin kunst.

Anders Sunnas utstilling åpnet med en samtale mellom kunstneren Anders Sunna og intendant Eva Gun Jensen. Sunna fortalte kort om sin kompliserte og mørke historie. Den handler om hvordan hans slekt har blitt veldig dårlig behandlet helt siden 30-40-tallet av den svenske stat. Noe som også har skapt motsetninger mellom samer. Det har for blant annet vært tyveri av deres eiendom uten at rettsvesenet gjort noe med det. Länsstyrelsen (Fylkeskommunen) har bygd ett 3 mil langt gjerde for å stenge deres reiner ute. Nå har familien mistet sitt reinmerke, og har ingen rettigheter.

Dette er ting som kommer godt frem i Anders Sunnas arbeider. Det er sterke og noen provoserende bilder som vises, og alt handler om hvordan Sunna og andre samer blir behandlet. Anders Sunna er en god forteller. Rolig og i godt humør, i kontrast til sine mørke bilder.

Etter en kaffepause og mer prat blant publikum holdt Anders Sunna en times forelesning med bilder. Han fortalte mer om sin historie, og sin store interesse for kunst som han har hatt helt siden han var barn. Da han var 6 år gikk han rundt på gårdene og solgte tegninger, og ved 14 års alder holdt han sin første kunstutstilling. Etter kunststudier på universitet i Stockholm lever han nå helt på sin kunst.

Dagen etter åpningen dro han til Gøteborg for å sette opp neste utstilling. Senere i februar reiser han til Sydney i Australia for å vise sin kunst der. Han er en opptatt internasjonal kunstner så vi er glade å få vise hans kunst i Saltdal.

Åpningsdagen i Adde Zetterquists kunstgalleriet var godt besøkt. Nærmere 80 personer var tilstede og lyttet til Anders Sunna, så på hans kunst og reflekterte over det.

Utstillingen vises 2. februar – 2. mai

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Sommerens gjesteutstilling

Med verket «Mare incognitum» ønskes du velkommen til Are Andreassens utstilling; «Fish out of Water». Verket er et tresnitt med en bredde på nesten 3 meter og er vel 70 cm høyt.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Mandag – fredag: kun åpent på forespørsel
Lørdag – søndag: 12.00-16.00

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top