skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Britta Marakatt-Labba kunstutstilling

4. juni 2020

Vi er veldig stolte over å kunne vise en av Sápmis mest internasjonalt kjente kunstnere i Adde Zetterquist kunstgalleri fra 15. august til 4. oktober 2020.

Britta Marakatt-Labbas sterke røtter i samisk tradisjon og historie gir henne en tydelig retning fremover. Hun har hele sitt liv arbeidet med tekstil i fortellende broderier hvor hun gjengir samers liv og hverdagslige, samt viktige hendelser, mytologi og politiske refleksjoner. Klimaendringer, flytting av Kiruna by, gruvedrift og vindmøller er viktige temaer som påvirker mange.

Britta Marakatt-Labba arbeider i en liten verden med små sting og stoffbiter, og viser oss storslagne tanker, fjellvidder og åpne himler. Den hvite duken farger hun selv til det blå vinterlyset som befolkes med intense, små mennesker på ski eller i ferd med noe som hører samenes liv til. Alltid med et budskap om noe symbolsk og viktig under.

Under Altakonflikten laget hun de omskrevne Kråkene/Garjját (1981) hvor hun viser hvordan politiet kommer farende som svarte kråker for å drive bort de høytidskledde samene ved deres lavvoer – en fortelling fra virkeligheten. En replika av Kråkene/Garjját vil vises på Galleriets utstilling.

Et annet viktig broderi er Historja (2003-2007) som henger ved Universitetet i Tromsø og billedliggjør samenes historie. Den ble vist ved den store internasjonale kunstbiennalen Documenta 14 i Kassel 2017 og ble Brittas internasjonale gjennombrudd. På kvelden etter utstillingsåpninga 15. august vil Georg Buljo med band holde en konsert, «Embrothered», som til stor del bygges runt en joik som han komponerte til Brittas bilde Historja.

I Händelser i tid (2013) henger broderte gamle sekker i en form som minner om samenes lavvo. Sekkene er gamle, nazistiske hvetesekker som samer byttet til seg under krigen og brukte bl.a. til dører på lavvoer fordi de var av god kvalitet og slitesterke.  Verket ble første gang vist på Lofoten International Art Festival i en gammel industri bygg som gjorde koplingen mellom kunst, håndverk og handel tydelig.

Britta Marakatt-Labba var en av kunstneren som startet den viktige Masi-gruppa 1978 og seinere var hun engasjert i starten av Samisk Kunstnerforbund. Hun har fått mange utmerkelser og stipendier blant annet John Savio-prisen og hun er og hedersdoktor ved universitetet i Umeå. Britta arbeider ikke bare med tekstil, men og med akvarell, litografi og skulptur.

Adde Zetterquist kunstgalleri vil vise nye og innlånte broderiet, litografier, skisser og skulpturer.

Utstillingen er støttet av Sametinget.

(Britta Marakatt-Labba, født i 1951 under en høstflytting av rein ved den norsk/svenske grensen, oppvokst i Idivuoma, Karesuando, bor og arbeider i Övre Soppero, Kiruna)

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top