skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Per Adde har gått bort

18. august 2020

Det er med stor sorg vi må meddele at Per Adde er gått bort.
Han sovnet stille inn med Kajsa ved sin side 13. august, 94 år gammel.

Per og Kajsa har siden i vinter vært i Kajsas barndomshjem i Värmland, og de hadde et stort ønske om å komme tilbake til Erik Larsa-tjønna og Saltdal, men på grunn av koronaepidemien, og Pers gradvis svekkende helse, var dette ikke mulig.

Per Adde var født i Filipstad i Sverige i 1926. I 1961 bygde han seg hus og atelié ved Erik Larsa -tjønna i Graddis. Her virket han som kunstmaler, og bodde tett på den naturen som var en så viktig del av ham og hans kunst.

Per Adde var et engasjert og handlekraftig menneske. Han var hele livet intens brennende for rettferdighet, og han ble tidlig talsmann for vern av naturområder, og var også aktivt med i kampen rundt Alta-Kautokeinovassdraget. Seinere ble han en viktig pådriver for vern av Saltfjellet/Svartisen, og reindriftssamenes talsmann.

Han engasjerte seg også i kunstpolitiske spørsmål, og har hatt flere verv i organisasjoner som Nord-Norske Bildende Kunstnere, der han var medlem helt fra dannelsen i 1971. Sammen med sin livspartner Kajsa Zetterquist, var Adde også pådriver for opprettelsen en kunstutdannelse i Nord-Norge, som resulterte i Kunstskolen i Kabelvåg.

Som billedkunstner var Per Adde aktiv helt til det siste. Han hadde en stor skapertrang, og hadde flere planer om utstillinger framover.  I fjor hadde han en stor utstilling i Kunstgarasjen i Bergen, og i sommer stilte han ut malerier i Adde Zetterquist kunstgalleri. Han var kunstner gjennom hele livet, og om de siste maleriene sine, sa han at han var blitt mer uredd, og tøffere i fargebruken. Det er sagt at når man ser inn i Per Addes store fargesprakende malerier, ser man ikke bare rein i flukt og naturens møte med årstidene – man ser trykket fra innsiden. Sinnet, tryggheten, og sorgen.

Per Adde fikk flere offentlige utmerkelser. Han ble tildelt Ulrik Hendriksens ærespris.

I 2006 ble Per Adde tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull, nettopp med bakgrunn i sitt store, allsidige, og livslange engasjement i forbindelse med formidling av billedkunst, etablering av kunstnerorganisasjoner, arbeid med miljø- og naturvern og kampen for samenes rettigheter.

Vi som arbeider ved Adde Zetterquist kunstgalleri, er takknemlig for den tiden vi har fått ha med Per Adde, det har vært et eventyr, og vi ser fram til å jobbe videre med formidlingen av hans kunst, liv og virke, men akkurat i dag er våre tanker aller mest hos Pers kjære kjære Kajsa.

Det vil bli arrangert en minnestund i Sverige i nær framtid, og i Saltdal til neste år.

Eventuelle spørsmål rettes til intendant på Adde Zetterquist kunstgalleri.

Adde Zetterquist kunstgalleri, og med varme hilsninger fra Kajsa Zetterquist.

 

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top