skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Rago  50 år

22. januar 2021

Store sammenhengende naturområder er en av de viktigste vilkårene for å unngå tap av natur. I dag har Rago nasjonalpark vært det norske bidraget til nord-Europas største verneområde i 50 år.

Lenge før en eneste nasjonalpark hadde blitt opprettet i fylket tok flere og flere til orde for naturfredning. Forfatter og stifteren av Nordland naturfredningsforening, Håkon Evjent er en av dem. Evjent ville ha flere parker og skrev følgende; «..da ville vi kunne si at nordlands høifjell var beskyttet for alle tider»

Rago nasjonalpark 50 år, og beskyttet for alle tider – gratulerer med dagen!

Opplev Rago langs Ragorunden!
Rago byr på opplevelser av ekte villmark i et landskap som strekker seg fra fjord til fjell. Langs Ragorunden kan du oppleve den storslagne naturen fra godt merka stier, tilrettelagt med bruer over de største elvene og klopper i de bløteste områdene. Ellers i nasjonalparken er det få stier og lite tilrettelegging, og terrenget er krevende å ferdes i.

 

Ragorunden starter ved en av de to innfallsportene til nasjonalparken, Lakshol eller Litjsand. Det mest vanlige er å gå turen fra Lakshol, opp langs den krystallklare Storskogelva som du krysser med en hengebro lengre opp. Turen videre er bratt og krevende, men utsikten underveis er formidabel. Fra Nordskaret ser du utover dalen du kom fra, og Storskogelva som bukter seg gjennom frodig bjørkeskog mellom bratte, blankskurte fjellsider. Ved Storskogvatnet er det muligheter for overnatting i Storskogvasshytta eller utleiehytta til Fauske og Sørfold jeger- og fiskeforening. Det er også mange fine muligheter for telting i området.

 

Fra Storskogvatnet går runden videre i et mer fjellpreget landskap mot Litlverivatnet. Hengebrua over Litjverivassfossen er spektakulær. Litt lengre fremme åpenbarer Ragos fineste utsikt seg. Her ser du både den ville Litjverivassfossen og nesten hele turen du har bak deg. Turen går så videre til Litjsand, og et par kilometer langs veien tilbake til bilen i Lakshol.

 

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top