skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Geologiens dag

13. september 2021

Søndag ble Geologiens dag markert og mer enn 100 barn og voksne fikk med seg utstilling og aktiviteter. I tillegg til nasjonalparksenterets store permanente geologiutstilling kunne man se utstillinger om nyttige mineraler, og lære om vanlige bruksgjenstander som inneholder stein.

Geologiens dag 1
Geologiens dag 1
Geologiens dag 2
Geologiens dag 1Geologiens dag 2

Feltspat og kvarts

Hovedtema var våre to mest vanlige mineraler, feltspat og kvarts. Barna og voksne var like involverte når det skulle gjettes vekt på ulike flotte eksemplarer av kvarts man kunne vinne. Barna fikk også starte sin egen steinsamling og mange led valgets kval og brukte lang tid på å velge seg fem steiner mellom utallige spennende mineraler.

Geo-quiz og smykkeverksted

Aktivitetene for barna var populære og smykkeverkstedet var godt besøkt. Her fikk barna velge seg sine favorittsteiner av kvarts og feltspat og lage smykker av dem. Både barn og voksne deltok også på geo-quiz der de måtte lese seg gjennom mye informasjon på plakater og i brosjyrer for å klare å finne svaret på alle spørsmålene. Men det ble delt ut fine steinpremier til alle som deltok, så det var tydelig at de tok oppgaven alvorlig og fordypet seg i emnet.

Nyttige mineraler

Både barn og voksne ble nok overrasket over hvor mange av tingene vi bruker hver dag som inneholder stein. I utstillingene kunne man se for eksempel leppestift, tannkrem, tennplugger og papir, som alle inneholder større eller mindre mengder av stein. Glansete magasiner kan inneholde opp til 50% stein, en naturlig forklaring på hvorfor de ikke er særlig egnet til å fyre opp med.

Geodeknekking på tunet

Ute på tunet fikk barna prøve seg som steinhuggere og knekke geoder. Geoder er geologiske fjellformasjoner som oppstår i sedimentære og visse vulkanske bergarter. En geode er hul, og deler man steinen i to vil man finne ulike kvartstyper, det vanligste er hvite kvartskrystaller. Utsiden av geoden er oftest kalkstein. En geode kan være fra en flere millioner år gammel lavaformasjon.

 

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Den Europeiske Nasjonalparkdagen

Den 24.mai er det den Europeiske Nasjonalparkdagen. Adde Zetterquist kunstgalleri ligger, som kjent, vegg i vegg med Besøkssenter Nasjonalpark Nordland, og sammen utgjør vi Nordland Nasjonalparksenter. Kanskje er det noen som lurer på hvorfor man legger et kunstgalleri til et nasjonalparksenter, men historien om kunstnerne, Kajsa Zetterquist og Per Adde, deres liv og virke – gjør plasseringen av galleriet både naturlig og selvfølgelig.

Spor- og sportegndag 2023

Fredag 14. april var det duket for årets Spor og sportegndag i Junkerdal – den 17. i rekken. 8. klassingene i Saltdal møtte opp i strålende solskinn på denne populære aktivitetsdagen arrangert av Statskog SF , Besøkssenter nasjonalpark Nordland og Saltdal kommune.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager unntatt mandag: 12.00 – 16.00

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top