skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Grete Andrea Kvaals utstilling

29. august 2021

20. juni åpnet Grete Andrea Kvaals utstilling «Alle mine rein kjenner jeg» i Adde Zetterquists gjestegalleri. Utstillingen omhandlet Karen Anna og hennes siida 1986-2020 og bestod av film og fotografier.

«Verden forandrer seg stadig, og slike bilder blir viktige for ettertida.»

               Dette var Karen Annas ord da de første bildene ble tatt i 1986.

Bakgrunn for utstillingen med film og fotografier er bilder fra fotoprosjektet Karen Anna og hennes siida, 1986-1993. Målsettingen for prosjektet var blant annet å synliggjøre og løfte frem kvinnenes viktige stilling i reindriften.

Inga Karen Anna Nilsdatter Logje Gaup er født i 1938, og hun har hele livet sitt levd på flytting etter reinen; om våren fra vinterbeitet i Kautokeino til sommerbeitet på Arnøya, om høsten tilbake til vinterbeitet.

Karen Anna ble enke i 1989, men sluttet ikke å arbeide med rein av den grunn. Hun er, tross sine 82 år, fortsatt  aktiv i reindrifta. Og hun har ingen planer om å gi seg!

Utstillingen består av 36  utvalgte svart-hvitt fotografier fra Kvaals fotoprosjekt, og en film med Karen Anna fra 2020. Hun er filmet i sitt daglige liv i Kautokeino. Vi ser henne blant annet som duodji utøver, men også i arbeid med rein på vidda.  Sentralt i filmen er Karen Annas fortellinger og refleksjoner over sitt lange liv som reindriftsutøver.

Filmfotograf er Ánne Kátjá Nilsdatter Gaup,  Karen Annas barnebarn, og Kvaal har ansvar for regi.

Med fotografi fra vel 30 år siden og film fra 2020 vil utstillingen gi et tidsbilde om kvinner i reindriften. Film og fotografier vil utfylle hverandre. I filmen møter man Karen Anna som 81 åring, mens man i de utstilte bildene vil kunne se henne og de andre kvinnene i siidaen, da de var i 50-årene.

Karen Anna har hele sitt liv vært opptatt av at hennes kunnskap og erfaring skal formidles videre, spesielt til de unge. De unge er også en viktig målgruppe for denne utstillingen.  Ved å synliggjøre den nære fortid, vil de kunne knytte bånd tilbake til sine formødre og forfedre, og få ta del i deres erfaring og kunnskap.

Om kunstneren: Grete Andrea Kvaal, f. 1944, bor og arbeider i sin hjemby, Tromsø.

Fotografi er hennes kunstneriske uttrykk. Hun har for det meste arbeidet med analog sort-hvit fotografi, men har i de senere år også tatt i bruk farger og digital fotografering. Prosjektene varer ofte over flere år.

Viktige prosjekt er Karen Anna og hennes siida med bokutgivelse i 2001 og den prisbelønte stillbildefilmen Dagbok fra en avskjed (2003) om kusinens død.

For tiden arbeider hun med serien Et forunderlig liv, bilder som tar for seg blomstens korte liv og forvandling. I tillegg til bok, film, innkjøp og offentlige utsmykninger, er Kvaals prosjekt formidlet ved multimedia, undervisning og utstillinger i inn- og utland. I arbeid med ulike tema er hun deltakende observatør, og griper i liten grad inn og påvirker. Hun observerer, legger til rette og løfter frem det man ikke så lett ser.

Selv sier hun om sin kunst:   Jeg ønsker at mine bilder skal berøre og være til ettertanke, gi større kunnskap og utvide perspektivet.

Utstillingen ble støttet av:

Sametinget, Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge, Norsk Kulturråd, Fritt Ord.

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top