skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Rago 50 års jubileum

06. september 2021

Jubilanten selv hadde gjemt seg bak tåka da Gisle Hansen, ordfører i Sørfold kommune, ønsket velkommen til 50-års jubileet til Rago nasjonalpark lørdag 4. september. Som en av Norges første nasjonalparker ble Rago nasjonalpark vernet 22. januar 1971, for å ta vare på den spesielle og villmarkspregede naturen. Den gang fantes det ikke bilvei inn til Lakshol og området var mest brukt av lokale jegere, fiskere og reingjetere.

Rago 50 aar 3
Rago 50 aar 3
Rago 50 aar 4
Rago 50 aar 1
Rago 50 aar 2
Rago 50 aar 3Rago 50 aar 4Rago 50 aar 1Rago 50 aar 2

Mye har skjedd i løpet av de siste 50 årene. For å sitere fra jubileumstalen til fylkesmiljøvernsjef Torfinn Sørensen: Det som før var en lite tilgjengelig nasjonalpark, mest brukt av lokalbefolkningen, har det siste tiåret blitt en internasjonal stjerne.  Rago har fått mye oppmerksomhet i nasjonal og internasjonal presse, noe som har ført til økende besøk fra både inn- og utland. For å bedre ruste nasjonalparken for besøket har Sørfold kommune bevilget 50 000 kroner til vedlikehold av hovedstiene inn mot nasjonalparken de kommende årene. Gode tilskudd for en jubilant mange vil besøke. Åpningen av dagen ble avsluttet med et innlegg fra Rune Berg i Midtre Nordland nasjonalparkstyre om hvordan de jobber med å forvalte Rago også for de neste 50 år.

Etter velkomsten kunne de mange oppmøte få en smak av Rago fra Heges matopplevelser. Den rykende varme rypesuppa med kantarell smakte som et gyllenfarget høstfjell. For de kaffetørste serverte Statskog nykokt bålkaffe og varme rundt bålet. Nyoppstartede Rago adventures tilbød packraft tur i Nordfjordelva for de eventyrsøkende og hundekos for dem som trives best på land.

Utover dagen lettet skydekket og mange ble motivert til å ta turen innover mot hengebrua over Storskogelva for å finne ut av hvilken overraskelse Midtre Nordland nasjonalparkstyre hadde lagt ut. Mange fant kodeordet «Rago- 50år hurra», som de fikk byttet i en gave når de tok turen til Ungdomshuset i Nordfjorden. Her fant også den andre halvdelen av feiringen sted.

På ungdomshuset disket Ungdomslaget Fosseduren opp med varm elggryte og nystekte møsbrømlefser. Det smakte godt for alle oss som hadde tatt turen ut i høstværet. Inne på ungdomshuset kunne de over 150 deltagerne denne dagen se både jubileumsutstillingen til Besøkssenter nasjonalpark Nordland om Rago. Den kom godt med når Statskog sin quiz om Rago skulle besvares. Det ble mange som lette etter svar i utstillingen. De mer kunstinteresserte fikk også sitt. Røsvik skole hadde i samarbeid med Adde Zetterquist kunstgalleri laget en utstilling med grafiske trykk med gammelskogen i Rago som inspirasjon.

Utenfor ungdomshuset var det salgsboder med ulike lokalproduserte varer og det var også her feiringen ble avsluttet med magisk musikk fra Rakel Nystadbakk.

I etterkant av markeringen fikk Ungdomshuset i Nordfjorden utstillingen om Rago i gave og det vil være mulig å se utstillingen i arrangementer ved ungdomshuset fremover.

 

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top