skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Plantae med Inger Anne Nyaas

20. november 2021

Vi hadde gleden av å vise Inger Anne Nyaas utstilling «Plantae» fra 5. september til 21. november. Inger Anne er en tekstilkunstner som gjerne utfordrer det tradisjonelle – spennende gjenbruk av plast og papir preget mange av de unike verkene.

Plantae er latin for planter og har gitt navn til denne utstillingen hvor plantematerialer er en viktig del. For Inger Anne Nyaas har tekstil vært og er fortsatt hennes materiale, men nå utvider hun det.  Hun tar utgangspunkt i erfaringer fra tidligere arbeider med plantematerialer og resirkulerte materialer som plastposer, melkekartonger og bobleplast. Bunner fra melkekartonger er sydd sammen med plantefarget ullgarn til tosidige tepper. Det blir en spenning mellom de to ulike sidene av bunnene, den brune og den hvite. Den brune siden av kartongen minner om never og det plante fargede garnet understreker denne assosiasjonen.

Tekstilene og noe papir i utstillingen er farget av og med planter, ville fra marka, fjellet og fjæra, dyrkede fra hagen og rester fra blomsterbutikken og kjøkkenet. Dette er en utstilling hvor utprøving og eksperimentering har viset vei til ferdige verk.

Inger Anne Nyaas er en tekstilkunstner som gjerne utfordrer det tradisjonelle! De gjenbruksmaterialer hun velger kan være plast, papir eller søppel, alt etter hva en vil definere som gjenbruk. Plastposer har blitt brettet og satt sammen i ulike geometriske mønstre til veggrelieffer som kan minne om keramiske fliser. Store doble åklær i bobleplast hvor kapsler i boblene danner ornamentikken. Hun arbeider med de ulike mulighetene disse materialene har, omarbeider dem og gir dem ny mening.

Inger Anne har tidligere gitt en av de mest hverdagslige ting vi vet, kopptua (nordnorsk for kjøkkenklut) en høyere status og fått oss at se på den med andre øyne. Hun har trykket ulike bilder, mønstre og symboler på klutene, nummerert dem som om de var grafikk og presentert dem gjerne slik vi finner dem i supermarkedet, til salgs i hylla for husholdningsprodukter. På den måten møtes kunst, kommers og hverdagsobjekt og utfordrer den tradisjonelle forståelsen av kunsten.

Inger Anne Nyaas (f. 1960 i Narvik, men oppvokst i Misvær) bor i Kabelvåg, Lofoten der hun driver Lille Kabelvåg kunstgalleri og museum sammen med ektemannen og kunstneren Thor Erdahl.

Hun er utdannet ved kunstskolen i Kabelvåg og Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen med hovedfag i tekstilt stofftrykk 1988 – 1994.

En liten film om utstillingen:

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top