skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Per Isak Juuso

12. april 2022

6. februar til 10. april kunne man se Per Isak Juusos kunsthåndverk i vårt gjestegalleri. Per Isak er en av Sàpmis største innenfor duodji/samisk kunsthåndverk! Han fornyer kunstformen og bidrar til en modere duodji med et sterkt kunstnerisk uttrykk.

test_2

Per Isak Juuso er en av Sàpmis største innenfor duodji/samisk kunsthåndverk! Han fornyer kunstformen og bidrar til en modere daidda (kunst) og duodji med et sterkt kunstnerisk uttrykk.

Per Isak startet som ung å lære duodji av sine foreldre fordi man måtte lage de tingene man trengte, men seinere blev han mer interessert og utdannet seg i metall og formgivning, bland annet hos tekstilkunstneren Wanja Djanaiett.

Utgangspunktet for han er det tradisjonelle samiske håndverket, men det syns han ikke at han må følge. Per Isak Juuso har en gedigen kunnskap om alle samiske materialer og mønster, men han drar det til et nytt og mer lekent nivå. Hans humor kommer stadig til uttrykk i kniver og skåler. En smiley her og en vindmølle der overrasker stadig. Man kan si at på fremsiden lyser tradisjonen, men på baksiden finner han sin egne verden med et sterkt formspråk og med mange tanker bak alt han lager.

Ve-Mod er en serie Per Isak Juuso har laget i ben og bjørk. Den består av et 100-tal små figurer som han startet å lage under et lengre opphold på Grønland hvor han snakket med jegere og fiskere om hvordan de håndterte sin melankoli i ensomhet og mørker. Nå noen kjøper et Ve-Mod så forlater de Ve og får bare med seg Mod, sier han smilende!

Asker og skåler i form av en båt eller kanskje en ufo er vanlig og veldig fargerike på grunn av materialenes naturlige farger. Inspirasjonen finner han, foruten i naturen, fra Japan, Grønland eller kanskje fra aboriginene i Australia.

Alt han lager er ettertraktet og forsvinner fort når de kommer ut til salg. De blir innkjøpt av offentlige samlinger i Norge og Sverige, samt til private samlinger, i denne utstillingen har vi lånt in verk av Bertil Eriksson i Boden, Sverige. Men vi er glade å kunne vise noen nylagde ting direkte fra Per Isak!

Per Isak Juuso (f. 1953) er født, bor og arbeider i Mertajärvi, Karesuando. Ved siden av eget virke har han undervist i duodji ved Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk og Sámi allaskuvla (Samisk høgskole) i Kautokeino.

Kuratorer er Eva Gun Jensen, Intendant Adde Zetterquist kunstgalleri og Kristoffer Dolmen, direktør Samisk senter for samtidskunst.

Utstillingen var et samarbeid med Samisk Senter for samtidskunst (Sámi Dáiddaguovddáš) i Karasjok. Den skal vises der høsten 2022 og på Samisk Senter i Hattfjelldal i løpet av våren. Utstillingen er vist i Nes Kulturhus i januar 2022.

Med støtte fra Nordland Fylkeskommune og Sametinget.

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Stengt pga. ombygging.
Åpner for sesongen søndag 12. mai.

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top