skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Samisk språkuke

04. november 2022

24.-30. oktober arrangerte vi Samisk språkuke for første gang. Markeringen foregikk over hele skandinavia med ulike arrangement. Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet.

Hos oss skulle samisk språkuke starte med bokbad mandag kveld. Dette ble dessverre avlyst pga. sykdom. Ny dato er 6. februar 2023.  Tirsdag ble det streamet et språkkveld fra Arjeplog til oss. Pitesamisk språk og historier stod i sentrum.

Onsdag hadde vi besøk av skoleelever fra Grønnåsen skole i Bodø. De fikk en aktiv dag hos oss med gahkkubaking,  lassokasting og douddji. Knut og Toril Sivertsen holdt sitt populære foredrag om samiske kulturminner i auditoriet på kvelden.

Språkuken ble avrundet på søndag med familiedag. Samisk språkcafe ble arrangert av barn og unge ved Røkland skole og Sissel Horndal kom og leste fra sine barnebøker. Rundt peisen hadde vi douddji-verksted med tvinning og fletting av armbånd. Filmene Gumpehámis / Ulvevandrerne og Mamma Mø / Eannu Mu Olle Ruoktot / Muahra Mu Gåatan Gaavna ble visst i audtoriet. Et samarbeid med Internašunála Sámi Filbmainstituhtta.

Uken gav mange økt kunnskap og bevissthet rundt det samiske språket, og med så mange fornøyde besøkende blir det nok gjentakelse av markeringen til neste år også. Takk til alle som deltok!

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Sommerens gjesteutstilling

Med verket «Mare incognitum» ønskes du velkommen til Are Andreassens utstilling; «Fish out of Water». Verket er et tresnitt med en bredde på nesten 3 meter og er vel 70 cm høyt.

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Mandag – fredag: kun åpent på forespørsel
Lørdag – søndag: 12.00-16.00

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top