skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Velkommen inn 2022

17. november 2022

Vi ønsker hjertelig velkommen til årets nasjonalparkkonferanse. Konferansen avholdes 29.-30. november på Nordland nasjonalparksenter, og tema i år er «Restart – Nytenking og nasjonalpark post-korona».

Påmelding

Program dag 1 – Tirsdag 29. november
Mediator: Lena Nøstdal, Mimir

09:00

Minglefrokost

10:00

Åpning og velkommen!

Kari Nystad-Rusaanes,
Nordland nasjonalparksenter
Inge Ingvaldsen,
Midtre Nordland nasjonalparkstyre
Lena Nøstdahl
Mimir

10:10

Hva er egentlig sikre og ansvarlige aktiviteter i naturbasert turisme? 

Arild Røkenes
UiT

11:00

Hva er markedspotensialet for målgruppen «Aktive i naturen» i Nord-Norge?

Roger Johansen
Nordnorsk Reiseliv

11:30

Lunsj
Walk´n talk. Dagens lunsj serverer vi i Nystadnesstua. Opplev historien på Roparneset mens du nyter deilige reinpølser med tilbehør i nystekte mjuklefser fra Bakstehuset på Nordnes.

12:30

Samhandling for fremtidens nasjonalparker 

Inge Ingvaldsen, Oskar Pettersen og Johan Rova
Midtre Nordland nasjonalparkstyre

14:00

Pause

14:15

Kommunikasjonens mysterier 

Lena Nøstdahl
Mimir

14:45

Hva ligger i prosjektet:
#minnasjonalparkopplevelse

Rita Iren Horsdal
Fortellfortell

15:15

…but what if someone famous comes along?
Pros and cons of sudden fame

Fanney Ásgeirsdóttir
Vatnajökull National Park

15:45

Pause
I denne pausen byr vi på en smaksbuffet med oster fra Beiarmat, spekepølse av elg fra Høst Matverksted, marmelade fra Han Sylte, flatbrød fra Bakstehuset på Nordnes, lefse fra Beiarlefs og sjokolade fra Arctic Choco.

16:00

Livskraftige lokalsamfunn – Er litt bedre godt nok?

16.45-18.00

Geopoetisk vandring
Kan en spasertur være et produkt? 

19:00 – 23.00

Middag
Vi samles til middag på Nordland nasjonalparksenter. Jørgen Storhaug forteller historien bak Beiarmat og serverer langtidsstekt kjelår med pannestekte potetbåter, grønnsaker og en fyldig saus. Etter middag byr vi på kaffe og panna cotta med marinerte multer fra Saltdal.

Mulig å kjøpe øl, vin og mineralvann til middagen fra kl. 18.

Program dag 2 – Onsdag 30. november
Mediator: Lena Nøstdal, Mimir

09:00

Inntrykk og uttrykk så langt

Lena Nøstdahl
Mimir

09:15

Utopiverksted

11:30

Til lunsj i dag serverer vi en deilig buffet fra Nordnes med lokale smaker, spekemat, eggerøre, salater, tyttebærchutney og sylta granskudd. Kaffe og hjemmelaget karamellpudding til dessert.

12:30

Utopiverksted

14:30

Oppsummering og avslutning

Lena Nøstdahl
Mimir

Lena_1_1

Lena Nøstdal – Mimir

Lena er rådgiver i Mimir. Hun har bakgrunn fra dagligvarebransjen (TINE og Fjordland) og merkevareordningen for rettferdig handel, Fairtrade Norge. I tillegg har hun jobbet 10 år i landdelsselskapet NordNorsk Reiseliv. Lena har lang erfaring innen kommunikasjon, opplevelses- og adferdsdesign, strategisk målgruppeorientering og merkevarebygging, samt bærekraftig reiselivsutvikling og ansvarlig markedsføring.​ Fritiden bruker hun helst i naturen og gjerne sammen med sin firbente bestevenn.

Mimir sin ambisjon er å være endringsagent for et bærekraftig og fremtidsrettet reiseliv. Vi har valgt verdiene; kunnskap, faglig integritet, engasjement og entusiasme. Og, vårt overordnede mål er at kunden settes i stand til å løse egne utfordringer i en tid med stort omstillingsbehov.

Arild_1_1 copy

Arild Røkenes – UIT 

Er dosent ved Uit Norges arktiske universitet Institutt for reiseliv og nordlige studier på campus Alta. Forskningsområdene er opplevelsesproduksjon, guiderollen og risikostyring. Han underviser i relaterte fag på bachelor- og masternivå. Har også en rolle på Arktisk naturguidestudiet på Svalbard og har nasjonale kurs om sikkerhet i naturbasert turisme gjennom Innovasjon Norge. Har også praktisk erfaring som guide innen laksefiske og terrengsykling.

Roger_1_1

Roger Johansen – Nordnorsk Reiseliv

Roger jobber i dag kompetansepartner i NordNorsk Reiseliv AS, med spesielt ansvar for Nordland. Han har jobbet med besøksforvaltning, ansvarlig markedsføring, markedsinnsikt, regenerativ turisme og en rekke nettverk / prosjekter i Nordland. Har tidligere også jobbet med naturforvaltning/-informasjon.

Oskar_1_1

Oskar Pettersen – Nasjonalparkforvalter Midtre Nordland nasjonalparkstyre

Oskar kommer opprinnelig fra Saltdal og har slitt ut sine første fjellsko nettopp i disse fjellområdene. Han har et sterkt forhold til naturen og fjellet, og liker seg aller best ute, enten det er med bærbøtte, hagle, fiskestang, feltflora eller kikkert i sekken.

Inge_1_1 copy

Inge Ingvaldsen  – Nasjonalparkforvalter Midtre Nordland nasjonalparkstyre

Inge er seniorrådgiver og nasjonalparkforvalter for Midtre Nordland nasjonalparkstyre. Han har en femårig mastergrad i naturforvaltning ved Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås, med fordypning i vilt- og fiskeforvaltning samt naturbasert reiseliv. Etter endte studier jobbet han tre år som lærer på Vefsn landbruksskole i fag som naturfag, biologi, naturforvaltning, feltarbeid og naturbasert aktivitet. Mosjøen var ingen blivende plass, og etter hvert kapret Inge drømmejobben i Saltdal og flyttet til fjellbygda Evenesdal. Her har han tatt over et småbruk etter sin farfar, hvor han gladelig drar ut i skogen for å høste av gårdens og naturens overskudd.

Johan_1_1

Johan Rova – Nasjonalparkforvalter Midtre Nordland nasjonalparkstyre

Johan vokste opp i traktene rundt Åre i Jemtland i Sverige. Han har studert i Gøteborg og jobbet i nærmere 20 år med restaurering, tilrettelegging og universell utforming av innfallsporter til verneområder i Jønkøpings fylke i Sør-Sverige. Johan er biolog og botaniker, og har disputert i systematisk botanikk (slektskapsforhold mellom forskjellige søramerikanske planter i familien kaffeplanter). Han synes det er artig å være til fjells sommerstid for å botanisere og studere geologi.

Fanney_1_1

Fanney Ásgeirsdóttir – Park manager of the western territory of Vatnajökull 

Fanney er født og vokst opp i området, og har jobbet i nasjonalparken siden 2017.

Benny_1_1 copy

Benny Sætermo – Faglig leder og naturveileder ved Besøkssenter nasjonalpark Nordland

Benny er utdannet agrotekniker i naturforvaltning og har adjunkt med opprykk og vært naturveileder ved Nordland nasjonalparksenter siden 2007. Han har vokst opp på gård, med stor nærhet til natur og friluftsliv. Han skrev sitt første leserinnlegg som 12-åring og har fortsatt et brennende hjerte for å ta vare på natur og gammel kultur. Han er medforfatter til boken Naturveiledning i Norden, utgitt av Nordisk ministerråd, med vekt på utforsking de pedagogiske mulighetene som finnes i møtet med natur og kultur. Læring og motivasjonfor å lære ved å stimulere kognitive prosesser er hans spesialfelt.

Ove_1_1

Ove D. Jakobsen – professor i økologisk økonomi ved Handelshøgskolen, Nord universitet

Han har doktorgrad (Dr. Oecon.) fra Norges Handelshøgskole. I tillegg har han 3 mastergrader; i markedsføring, bedriftsøkonomi og filosofi. Jakobsen har publisert et stort antall bøker og artikler, nasjonalt og internasjonalt. Ove er en svært populær foredragsholder på konferanser, seminarer, workshops og offentlige møter.

Ove_1_1

Ove D. Jakobsen 

Ove er professor i økologisk økonomi ved Handelshøgskolen, Nord universitet. Han har doktorgrad (Dr. Oecon.) fra Norges Handelshøgskole. I tillegg har han 3 mastergrader; i markedsføring, bedriftsøkonomi og filosofi. Jakobsen har publisert et stort antall bøker og artikler, nasjonalt og internasjonalt. Ove er en svært populær foredragsholder på konferanser, seminarer, workshops og offentlige møter.

Vivi_1_1 copy

Vivi M. L. Storsletten

Vivi er førsteamanuensis ved Handelshøgskolen Nord universitet. Hun underviser og forsker innenfor temaer som ledelse, filosofi, økologisk økonomi, etikk og samfunnsansvar. Utvikling og praktisering av ulike dialogmetoder, ide- og utopiverksteder for bærekraftig samfunnsutvikling har vært sentralt i hennes utadrettede formidlingsarbeid.

Dag 2 på årets nasjonalparkkonferanse vil i all hovedsak bestå av utopiverkstedet.
Det vil bli åpnet for gratis påmelding for alle som har lyst til å delta på dette spennende
arrangementet i tillegg til deltagerne på nasjonalparkkonferansen.

Hvordan kan vi utvikle vår region til å bli et enda bedre sted å bo og trives?
Hvilken rolle kan vi alle spille, og hvilke verdier er viktig for oss?
Det blir en dag med høyttenking, idéer og dialog på kryss og tvers av roller, sektorer og grupper!

– Istedenfor å spørre hvordan framtiden vil bli, spør vi hvordan vi vil at den skal bli.
Det handler om å lage visjoner om en fremtid hvor samfunnet blir som vi ønsker at det skal være.

Hva er et utopiverksted?

Ove Jakobsen og Vivi Storsletten jobber på senter for samfunnsansvar, etikk og miljø, ved Handelshøgskolen, Nord universitet i Bodø, og har arbeidet med utopiverksted som metode i en årrekke og hatt mange verksted i ulike kommuner, steder og regioner. De har blant annet et samarbeid med KLP og KS nasjonalt for å stimulere til lokalsamfunnsutvikling over hele landet.Ove Jakobsen er professor i økologisk økonomi og Vivi Storsletten er Førsteamanuensis.

Utopiverksted er en metode der vi i stedet for å spørre hvordan fremtidssamfunnet vil bli, spør hvordan vi vil fremtiden skal bli. I utopiverkstedet inviteres deltakerne til å være med i en prosess der refleksjon over egne erfaringer leder frem mot noen felles verdier som omformes til praktisk handling.

Les mer om utopiverksted her

Nordland nasjonalparksenter ligger på Storjord i Saltdal kommune.
Du finner oss rett nord for Saltfjellet. Like ved E6 på Storjord i Saltdal. 125 km fra Bodø,
38 km fra kommunesenteret Rognan og 113 km fra Mo i Rana. Saltdal turistsenter er vår nærmeste nabo.

Transport
Vi oppfordrer alle deltakere til å reise kollektivt. Nærmeste togstasjoner er Lønsdal (10 km sør) og Røkland (20 km nord).
Ta kontakt med oss i god tid hvis du trenger henting på stasjonen.

Overnatting
Deltakerne bestiller overnatting selv, ta kontakt med oss hvis du ønsker hjelp til dette.

Saltdal Turistsenter (vår nærmeste nabo)
Spesialpris: hytte/rom med dusj/toalett og sengetøy for inntil 2 pers for 990,-
Nordnes kro og camping (15 km nord)
Rognan Hotell (35 km nord)
Nystadnesstua (100 m) Kan bestilles hos Nordland nasjonalparksenter.

Konferanseavgift
Konferanseavgiften er på 935,- eks. mva. og dekker alle måltider i programmet.
Digital deltagelse dag 1 er gratis. Utopiverkstedet på dag 2 er gratis og åpent for alle.

Måltidsopplevelser
Vi har gjennomgående fokus på bruk av lokale leverandører under konferansen.
Vi tilbyr gode, lokale måltidsopplevelser fra blant annet Beiarmat, Beiarlefs, Bakstehuset på Nordnes, Han Sylte,
Høst Matverksted, Storjord Hotel, Arctic choco og Flora, Fungi, Fauna.

Annet
Vi legger gjerne til rette for lån av arbeidsplass hvis du trenger å jobbe litt under konferansen.
Deltagerne bør ha med seg varme klær for aktiviteter utendørs, og gjerne en hodelykt.

Påmeldingsfrist 25. november.

Beiarmat AS 
Ble etablert 2017 ut ifra et genuint ønske om å skape noe av melk fra egen gård. De lager ost av melk fra egen gård, og spesialoster av lokal melk fra gårder i Beiarn. Samtidig tester de ut å ivareta et annet ”biprodukt” fra egen produksjon: kjekjøtt. I september i år mottok Beiarmat prisen for «Årets matprodukt» på Dyrskun, Norges viktigste møteplass for mat og landbruk med over 800 deltakere. Kvita Akevittkarve med «gjenbrukt» karve fra akevittproduksjon hos Løiten kunne krysse av på alle kriteriene til dommerpanelet. 

Beiarlefs 
Beiarlefs er en håndtverksbedrift som baker lefser og flatbrød etter gamle tradisjonsoppskrifter fra Salten. De tilbyr mange ulike typer smurte og usmurte lefser i tillegg til møsbrømlefser og flatbrød. 

Bakstehuset på Nordnes 
I Bakstehuset på Nordnes produserer Lisa Grimstad og Irene Jansen mange ulike typer håndkjevlede og takkestekte lefser og flatbrød. De lager også smakfull gelé, chutney, sirup og saft. Noe av produksjonen brukes av Nordnes kro i deres catering og på de kjente tradisjonsmatdagene som arrangeres der hvert år.  

Han Sylte
Han Sylte i Valnesfjord lager smaksrik marmelade av de litt skakke og ukurante gulrøttene som ikke selges på vanlig måte. Gulrøttene de bruker er så kortreise at de faktisk kan se åkerene fra vinduene hjemmefra. Til og med gulrotgresset brukes til å produsere pesto og Han Sylte tar med det litt ekstra hensyn til både miljø og utnyttelsesgrad av produktene. 

Høst Matverksted 
Astrid Regine Nässlander lager lokalmat med fokus på elg i Steigen. Hun har startet viltkjøttmottak og pølsemakeri og utvikler mange spennende produkter som selges i den lille delikatessebutikken på Bogøy. Hennes produkter er basert på norske råvarer og ærlig mat og varierer ut fra sesong og råvaretilgang. 

Arctic choco 
Driverne av Arctic Cabins på Vestvatn i Misvær leier ikke bare ut hytter. De beste hasselnøtter, mandler og pistasj fra Italia, den beste sjokoladen fra Sør-Amerika, salt fra Saltstraumen, lokal frukt og bær finner også veien til Vestvatn og blir til nydelig sjokolade. 

Flora, fungi, fauna 
Den lille bedriften på Storalmenningen med navn fra plante-, sopp- og dyreriket lager deilige produkter som te og smaksatt salt med ville ingredienser som gjerne er plukket lokalt i Saltdal. 

 

Hva er Velkommen inn?

Velkommen inn er en møteplass for alle som tenker en eller annen form for verdiskapning
med naturen som den viktigste råvaren.

Konferansen var åpen for alle, men er spesielt rettet mot reiseliv, næringsliv og forvaltning.
Målet med Velkommen inn er å skape en dialogarena for ulike aktører både i direkte
tilknytning til nasjonalparker, men også i randsoner og ved innfallsporter.

Velkommen inn er medfinansiert av Miljødirektoratet og blir gjennomført i samarbeid med
Midtre Nordland nasjonalparkstyre og Nordland nasjonalparksenter.

NO EN SA

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Stengt pga. ombygging.
Åpner for sesongen søndag 12. mai.

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top