skip to Main Content

Hjem  Nyheter

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

28. august 2023

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg tok imot elever fra hele landet, men det er ingen tvil om at skolen fikk stor betydning for landsdelen og at den var med på å bygge solid grobunn for åpningen av Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø i 1985, og også senere opprettelse av eget kunstakademi i 2005.

Utstillingen er representert av 14 kunstnere, og vil dermed også vise stor bredde innen kunstneriske uttrykk.

Deltagende kunstnere er:
Yngve Henriksen, Svolvær
Unni Askeland, Kløfta
Toril Gjermundsdatter Wik, Oslo
Thor Uglum, Hønefoss
Randi Beck, Tolvsrød
Marit Gade Hallbeck, Sandefjord
Lisbeth Sjøvoll, Bergen
Ingvill Henmo, Oslo
Harald Myrvang, Mo i Rana
Harald Bodøgaard, Bodø
Gunnveig Nerol, Hol
Grethe Unstad, Bergen
Anita Bertheussen, Bjørøyhamn
Arvid Hirth Jensen, Søreidgrend

 

Prosjektbeskrivelse fra kunstnerne.

I år er det 40 år siden oppstarten til Kunstskolen i Kabelvåg. Dette ønsker vi å markere med en utstilling som skal vises 3 steder i Nordland.

Kunstskolen i Kabelvåg startet opp høsten 1983, et unikt utdanningstilbud innenfor det videregående skolesystemet. Initiativtakere bak dette tilbudet var Nord-Norske bildende kunstnere og Norske kunsthåndverkere Nord-Norge i samarbeid med Nordland fylkeskommune.
Skolen ble en suksess, mye omtalt i media over hele landet. Skolen var den første  og eneste kunstutdanningen nord for Trondheim, og svært viktig for Nord-Norge. Dette var forløperen til det som i dag er et kunstakademi i Tromsø, og Kunstskolen i Kabelvåg er nå en del av universitetet i Bodø som kunst- og filmskole.
https://tv.nrk.no/serie/pan/1983/FOLA03000783/avspiller

Med stor entusiasme og pågangsmot startet 24 elever fra hele landet og lærere på to spennende og givende år. Et unikt fellesskap ble skapt, og sjeldent mange kom i etterkant inn på høyskoler og universitet innenfor estetiske fag.
Målet for skolen var å gi elevene en grunnleggende kompetanse for videre studier innen kunst, kunsthåndverk og estetiske fag på høyskole og universitetsnivå. Lærerne som startet opp skolen var aktive, erfarne billedkunstnere og kunsthåndverkere.

I 1993 arrangerte første kullet fra etableringsåret av skolen en vandreutstilling;
10 års jubileumsutstillingen ble meget godt mottatt. Utstillingen ble vist i Svolvær, Harstad, Alta, Tromsø og Kirkenes.
Den gang deltok 15 av 24 elever (nå kunstnere) fra Kunstskolen i Kabelvåg, med et bredt spekter av kunstuttrykk; skulptur, tegninger, maleri, tekstil.

14 av de 15 som deltok på utstillingen i 1993 er fremdeles aktive innen de visuelle feltene og ønsker å delta på utstillingen i 2023.
Det er interessant å se hvilke veier kunsten har tatt hos den enkelte i gruppa. Mange er etablerte samtidskunstnere, og har erfaring med undervisning innen estetiske fagområder på ulike utdanningsnivå. Utstillingen er også en hyllest til lærerkollegiet som ga oss en solid grunnutdanning og impulser til å ta høyere utdanning.

Utstillingen vil vises 3 steder:

Adde Zetterquist kunstgalleri på Røkland, 20.8.- 10.9.23
https://www.nordlandsnaturen.no/adde-zetterquist-kunstgalleri/

Bodøgaard Kunst & Kultur 23.9. – 8.10.23
https://www.bodogaard.no

Lille Kabelvåg kunstgalleri i Lofoten, 26.10. – 28.11.23
http://www.lillekabelvaag.no

Nyhetsarkiv

Temaer

Vi forbereder sommersesongen

Nå snekres det for harde livet, og for å komme i mål med ombyggingen er vi nødt å holde stengt uke 17, 18 og delvis uke 19. Velkommen tilbake søndag 12. juni. Da åpner sommerens gjesteutstilling med Birgitta Linhart i Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kunstskolen i Kabelvåg – 40 års jubileumsutstilling

I 1983 fikk Nord Norge sin første kunstutdanning; kunstskolen i Kabelvåg. Kunstnerspirer fra nord som søkte plass ved de etablerte kunstorganisasjonene sørpå ble avvist pga manglende basiskunnskaper. Dette ønsket kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist å gjøre noe med. Gjennom et iherdig arbeid klarte de å stable kunstskolen i Kabelvåg på beina. Nå, 40 år senere, feirer vi kunstskolens 40 års jubileum. Og hvilken arena ville vel være bedre egnet til å åpne denne vandreutstillingen, enn Adde Zetterquist kunstgalleri!

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Alle dager 10 – 17

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top