skip to Main Content

Hjem Arrangement

Laster Hendelser

« All Hendelser

  • Dette arrangementet er ferdig.

Hans Ragnar Mathisen

5 feb, 2023/12:00 - 23 apr, 2023/16:00

Hans Ragnar Mathisen

Tradisjonen tro åpnet vi utstillingsåret på Adde Zetterquist kunstgalleri med samisk utstilling. Fra søndag 5. februar til 23. april viser vi en utstilling med Hans Ragnar Mathisen.

Hans Ragnar Mathisen er billedkunstner, poet, forfatter og festivalarrangør som har betydd mye for å løfte frem samisk kunst, kultur og identitet.

Etter kunstutdanning i Oslo på Kunst- og Håndverksskolen og Statens Kunstakademi har han hele sitt liv gjennom bilder og ord vært en forkjemper for samiske rettigheter, og synliggjort uretten den norske stat har begått overfor den samiske befolkningen gjennom kolonialisme og fornorskningspolitikk. Men han har også løftet fram det fantastiske og spesielle i den samiske kulturen!

Kunstnerisk har Hans Ragnar Mathisen mye å se tilbake på. Han har jobbet med maleri, grafikk, akvarell, tegning og illustrasjoner. Han har utviklet samisk symbolikk som for eksempel runebommen, den samiske trommen, som han laget en lang serie viktige bilder av. Hans Ragnar er også spesielt kjent for sine spesielle kart over Sápmi, Sameland.

Hans Ragnar Mathisen (født 1945 i Narvik) bor i Tromsdalen, men kan dessverre ikke være til stede på vernissagen.


Om Hans Ragnar Mathisen

Hans Ragnar Mathisen, eller Keviselie som var det kunstneriske navnet han fikk på en reise i India, er en samisk multikunstner; en billedkunstner, poet, forfatter og festivalarrangør som har betytt mye for å løfte frem samisk kunst, kultur og identitet.

Etter kunstutdanning i Oslo på Kunst- og Håndverksskolen og Statens Kunstakademi har han hele sitt liv gjennom bilder og ord vert en forkjempe for samiske rettigheter og synliggjort uretten den norske stat har begått overfor den samiska befolkningen gjennom kolonialisme og fornorskningspolitikk. Men han har også løftet fram det fantastiske og spesielle i den samiske kulturen!Kunstnerisk har HR Mathisen mye å se tilbake på. Han har jobbet med maleri, grafikk, akvarell, tegning og illustrasjoner. Han har utviklet samisk symbolikk som for eksempel runebommen, den samiske trommen, som han leget en lang serie viktige bilder av.

Hans Ragnar Mathisen ble tidlig interessert i tegning, men også andre ting som geografi, historie, bokbinderi og språk.

Han likte spesielt å studere kart og seinere begynte han selv å lage egne kart hvor han bytte ut norske stedsnavn til samiske. Kartene har heller ingen lokale eller nasjonale grenser. Inspirert av gamle kart fra 15-tallet og fremover har Mathisen mellom 1975 og 2019 laget ca. 45 kart. Noen lokale, andre globale og alle rikt illustrert med samiske tekster, mønstre og symboler.

Hans Ragnar Mathisen har alltid hatt et sterkt politisk engasjement. 1978 var han en av dem som tok initiativ til Sámi Dáidujoavkku/Samisk Kunstnergruppe, ofte kaldt Mási-gruppen. Politiske og kulturelle samiske rettigheter preget gruppa og de reagerte mot forestillinger om samisk kunst som etnisk eller primitiv kunst. Gruppen mente det ikke fantes et eget samisk begrep for kunst, derfor ble det finske begrepet for «taide» innført som begrep for samisk samtidskunst «dáidda». Med Sámi Dáidujoavkku ble en ny epoke innen samisk samtidskunst til som fått stor betydning og økt fokus på samisk kunst.

De andre kunstnerne i Masi-gruppa var Trygve Lund Guttormsen, Britta Marakatt-Labba, Aage Gaup, Berit Marit Hætta, Josef Halse, Synnøve Persen og Rannveig Persen.

Hans Ragnar Mathisen har reist på flere studiereiser verden over og hans kunst er innkjøpt av flere store institusjoner. Han har dessuten hatt en rekke utsmykknings- og illustrasjonsoppdrag.

Detaljer

Start:
5 feb, 2023/12:00
Slutt:
23 apr, 2023/16:00
Hendelse Kategorier:
,

Kontakt oss

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035, 8255 RØKLAND
Tlf.: +47 400 67 251 (felles resepsjon for hele sentret)
E-post: resepsjon@nordlandsnaturen.no

Besøkssenter nasjonalpark Nordland
Tlf.: +47 906 51 410 (for faglig leder natur og naturfaglige henvendelser)
E-post: bs@nordlandsnaturen.no

Adde Zetterquist Kunstgalleri
Tlf.: +47 400 67 252 (for intendant Anja Kath Lande)
E-post: anja.kath.lande@nordlandsnaturen.no

Våre åpningstider

Stengt pga. ombygging.
Åpner for sesongen søndag 12. mai.

Påske- og juledagene samt på bevegelige helligdager er det stengt.
Med forbehold om endringer.

       

Back To Top