skip to Main Content

Hjem Arrangement

Laster Hendelser

« All Hendelser

  • Dette arrangementet er ferdig.

Per Isak Juuso – UTSATT!

6 feb, 2021/12:00 - 16:00

Per Isak Juuso – UTSATT!

Per Isak Juuso er en av Sàpmis største innenfor duodji/samisk kunsthåndverk! Han fornyer kunstformen og bidrar til en modere duodji med et sterkt kunstnerisk uttrykk.

Per Isak startet som ung å lære duodji av sine foreldre fordi man måtte lage de tingene man trengte, men seinere blev han mer interessert og utdannet seg i metall og formgivning, bland annet hos tekstilkunstneren Wanja Djanaiett.

Utgangspunktet for han er det tradisjonelle samiske håndverket, men det belaster han ikke. Per Isak Juuso har en gedigen kunnskap om alle samiske materialer og mønster, men han drar det til et moderere og mer lekent nivå. Hans humor kommer stadig til uttrykk i kniver og skåler. En smiley her og en vri på ting der overrasker stadig. Man kan si at på fremsiden lyser tradisjonen, men på baksiden finner han sin egne verden med et sterkt formspråk og med mange tanker bak alt han lager.

Ve-Mod er en serie Per Isak Juuso har laget i ben og bjørk. Den består av et 100-tal små figurer som han startet å lage under et lengre opphold på Grønland hvor han snakket med jegere og fiskere om hvordan de håndterte sin melankoli i ensomhet og mørker. Nå noen kjøper et Ve-Mod så forlater de Ve og får bare med seg Mod, sier han smilende!

Asker og skåler i form av en båt eller kanskje en ufo er vanlig og egentlig veldig fargerike på grunn av materialenes naturlige farger. Inspirasjonen finner han, foruten i naturen, fra Japan, Grønland eller kanskje fra aboriginene i Australia.

Alt han lager er ettertraktet og forsvinner fort når de kommer ut til salg. Det er flere samlere av hans ting og i denne utstillingen har vi lånt in noen verk av Bertil Eriksson i Boden, Sverige, nettopp fordi at Per Isak ikke har så mye selv, så vi er glade å kunne vise noen nylagde ting.

Per Isak er ikke bare en dyktig håndverker, han er og en filosof og en tenker. Å lese hans innlegg på sosiale medier er alltid både artig og meningsfylt!

Per Isak Juuso (f. 1953) er født, bor og arbeider i Mertajärvi, Karesuando.

Detaljer

Dato:
6 feb, 2021
Tid
12:00 - 16:00

Sted

Nordland nasjonalparksenter
Saltfjellveien 2035
Røkland, 8255 Norge
Telefon:
97144492
Hjemmeside:
www.nordlandsnaturen.no
Back To Top