skip to Main Content

Hjem  Inspirasjon 2021

Inspirasjon 2021

Av Norges 47 nasjonalparker, finner du hele 5 av dem her i Salten. Nordland nasjonalparksenter ligger ved foten av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, rett etter passering av Polarsirkelen fra sør. Mot øst finner du Junkerdal nasjonalpark med sine botaniske fortreffeligheter. Vi gir deg tips og råd for ferdsel i området, om hva du kan se og oppleve.

Hos oss kan du utforske naturutstillingen med både fjellrev og gaupe, eller bli inspirere av Per Addes kunst i galleriet. La barna få utfolde seg i klatreveggen på tunet, mens dere benytter bålplassen til å lage lunsj. Rundt oss har vi et to mil langt turstinett, frisbeebane, arboret og klatrepark.

Nedenfor finner du et utvalg opplevelser og turer vi anbefaler sommeren 2021!

En samisk opplevelse

På Roparneset, som ligger bak Nordland Nasjonalparksenter, har vi rekonstruert fire autentiske samiske byggverk. Dette er ett av tilsammen 6 drive-in-kulturminner som du kan besøke her i Saltdal. Les mer om de i brosjyren Kulturminner på Saltfjellet. Byggverkene er basert på nordsamisk og pitesamisk kulturhistorie. Det er mulig å gå inn i gammene og kjenne på følelsen det gir.

I sommer tilbyr vi en unik omvisning i bygningene samt fortellinger rundt samisk kultur og livet som reindriftssame i både gammel og ny tid. Du får prøve deg som lassokaster, og smake samisk gáhkku.

Til Inspirasjon 2021

Geopoetisk vandring

I fritt fall nedover fjellsiden mot Nordland nasjonalparksenter stormer vannmassene fra det mektige fossefallet som ble reddet fra vannkraftutbygging etter en folkeavstemning i 1982.
Var det naturkreftene som påvirket de stemmeberettigede slik at fossen ble reddet?
Var det fossens magiske livskraft som ble avgjørende?

Gjennom en geopoetisk rundtur tar vi deg med på en naturhistorisk vandring som kanskje vil gi oss svar..

 5 ting å gjøre i våre nasjonalparker

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er Norges nest største med den mest mangfoldige naturen. Lengst mot vest ligger Svartisen. En liten båttur over vakre Holandsfjorden bringer deg til starten på en enkel vandring til foten av breen, men den virkelig store Svartisen opplevelsen er å brevandre under midnattsolenUtfordring, mestring og naturopplevelse du finner få andre steder i verden. Flere lokale guidefirma tilbyr turen og sikrer deg til toppen av Norges nest største isbre.  

Startpunkt: Parker ved Fv17 (Kystriksveien) i Holandsvika ca 1 km sør for turistinformasjonen, og ta skyssbåten over. Vandringen til bunn av breen (3 km) starter fra kaia på andre siden av fjorden.

Verdt å merke seg: Rutetider for skyssbåten

Engabreen. Foto: Baard Løken, www.nordnorge.com

Fargerike fjellsider for både botanikeren og toppturentusiasten. Etter et besøk til oss på Besøkssenter nasjonalpark Nordland anbefaler vi å ta turen over hengebrua og oppover bakkene mot toppen av Solvågtind. Med jevn stigning i nesten 1400 høydemeter kan det være godt med noen stopp underveis for å studere en plante eller blomst litt nærmereVel over tregrensen blir dere møtt av en fantastisk utsikt over Salten.

For mange er denne turen lang nok, men det frister nok å komme seg til topps på Solvågtind når du ser den mektige veggen som reiser seg mot øst. Fra toppen føles det som at du står på taket av verden der du ser utover hele Salten, langt inn mot Sverige og utover Nord- Europas største areal med verneområder.  

Startpunkt: Parker ved Nordland nasjonalparksenter eller like nord for senteret der stien til Solvågtind begynner. 

Verdt å merke seg: Hele turen til topps er 16 km, og høyeste punkt: 1559 m.o.h.

Til inspirasjon 2021
Solvågtind. Foto: Kjell Gunnar Skodvin

Barnas helt egne nasjonalpark er velegnet for korte dagsturer med små og litt lengre ben. Her finnes det bratte, snødekte fjelltopper som stiger rett opp av den blanke vannet. Fra Valnesfjord kan man ta turen innover Fridalen mot Halsvatnet. Her er det lettgått og tydelig sti inn til en flott gapahuk. Perfekt for pause og utforsking av livet i bekken og vannkanten. Husk lupe! Turen går forbi viktige hekkeområder for fugl. Ta gjerne med fuglebok og kikkert for å se hvem som bor i Sjunkhatten i år, men hold avstand slik at de ikke blir forstyrret.  

Startpunkt: Ta av Rv 80 i Valnesfjord mellom Fauske og Bodø. Kjør mot og forbi Valnesfjord helsesportsenter til parkeringen innerst i veien (17 km). Herifra er det skiltet. 

Til inspirasjon 2021
Sjunkhatten. Foto: Midtre Nordland nasjonalparkstyre

Nordland er Norges kalksteinsfylke. Her har vann og vær i flere hundre år påvirket steinen og skapt spennende formasjon, figurer og ganger i fjellet. I Láhko gjelder det å ta med seg fantasien, for på  tur langs de merkede stiene her kan det dukke opp både midgardsormer, slanger og steiner som står i løse luften. Eller flotte bruer som jordbrua ved Fellvatnet!

Startpunkt: Ta av fra Fv17 (Kystriksveien) ved Sunnsfjord og kjør anleggsveien til Sundsfjordfjellet. Parker ved Langvatn der veien slutter.

Til Inspirasjon 2021
Steinformasjoner i Láhko. Foto: Midtre Nordland nasjonalparkstyre

Rago har de senere årene blitt kjent over hele verden som en av Europas flotteste nasjonalparker. Den varierte naturen og det kuperte terrenget byr på fysiske utfordringer som har gitt opphav til et helt eget uttrykk: Ragomila. En mil her føles nemlig litt lengre enn den gjør til vanlig. Derfor anbefaler vi turen fra Litjsand til Grisryggen for å få maksimalt igjen for strevet.

Turen starter med bratt stigning på 400 høydemeter der du følger fjellbjørkeskogen til Grisryggen. Herfra får du en fantastisk utsikt over dalen og store deler av Rago nasjonalpark. Mest spektakulært er nok likevel den etter hvert verdenskjente Litlverivassfossen som kaster seg 223 meter utfor bakkene fra Litlverivatnet. Perfekt for en velfortjent pause med fotostopp.

Startpunkt: Ta av E6 25 km nord for Fauske. Parkeringsplass ved Litjsand (4,2 km).

til Inspirasjon 2021
Litjverrivassfossen. Foto: Midtre Nordland nasjonalparkstyre

Hva skjer hos oss i sommer?

Thor Erdahl

Utstilling

«Nye malerier»
2. mai til 13. juni

Les mer

Mariskodagen

Aktivitet

20. juni

Kl. 11.00-15.00

Les mer

Grete A. Kvaal

Utstilling

«Alle mine rein kjenner jeg»
20. juni – 29. august

Les mer

Rago 50 år

Utstilling

Åpnet 8. juli og vil vises i hele sommer.

Slåttedagen

Aktivitet

8. august

Kl. 11.00-15.00

Les mer

Back To Top